Monday, 24 November 2008

Doktor vs Engineer

pergh mmg tak sangka la akuh, sambutan entry pasal open relationship dan kekasih gelap tu sangat panas dan mdapat sambutan hangat pembaca. terima kasih kepada yang memberi komen. segala kritikan dan tokok tambah anda sangat saya hargai. kire mmg betol la spt yang aku ckp isu itu mmg mjadi tajuk perbualan hangat masyarakat malaysia zmn sekarang.

dan minggu ni jugak aku nak menulis berkenaan sesuatu yang mungkin provoking, offensif bagi sesetengah pihak. so tajuk yang kita nak bincangkan hari ini ialah Doktor vs engineer. aku sebenarnye lebih kepada nak bcerita kenapa dulu aku menolak utk memilih dr sebagai cita2 aku. sebaliknye aku memilih engineer, walaupon aku tatau, engineer ni nnti ape mnde keje sebenarnye yang dia buat.

sebenarnye ade byk sbb kenapa aku mbuat pilihan ini. dulu2 time aku menengah rendah(f1-f3) kan ade citer ER, boston public. yang citer doktor2 ala2 GA tula. tapi takde la jiwang mcm GA rasenye. bdasarkan citer tu lagi, aku rase, aku dpt instinct bahawa aku bukanlah org yang buleh tolerate dgn darah2 n organ manusia nih, especially time organ2 tu tgh bdenyut2. mcm ewww, gross. hahaha. walaupon tidak dinafikan dulu aku penah teringin nak jadik pakar bidan. sbb ape? sebab.... hehehehhehehehe

pastu kalau dlm citer tu pon buleh tgk kadang2 ade scene doktor tu gagal selamatkan nyawa sumone tuh, then parents n families yang mati tuh salahkan dr tuh, eventho mmg la bukan salah doktor tu kan. rase mcm besar sgt la plak tanggungjawab tu utk dipikul. yela, even kite dah cuba sedaya upaya skalipon, seseorang itu mati di hadapan kite, kite tidak mampu membuat ape2 utk merubah keadaan. aku tgk kucing n ferret aku matik pon dah sedeh nak mnangis2 lagi la tgk orang matik. tapi tula, aku tlupa gak utk bfikir berapa ramai plak nyawa yang mampu diselamatkan setiap hari. hehe. tapi kalau tsilap time surgery cmna plak? buat surgery tiba2 tsilap, orang tuh mati. tak kire mcm membunuh ke tuh? jjeng jeng jeng. too risky for meh

orang ramai kate jadik dr nih gaji besor, tapi pada aku rezki, gaji dan pendapatan takde kaitan langsung dgn taraf pendidikan dan kelulusan. contoh yang terbaik ialah bapak aku. bapak aku tuh spm pangkat 3 je pon. haha ade kutuk bapak sdiri plak aku nih.k ah bagi contoh lain plak la. Syed Mokhtar bukhari. haaa, blajar smpai spm je, tapi rete berbillion gak. korang blaja smpai PhD, jadik cikgu je pon, gaji tak lebat mana pon. hui giler ramai org terasa nih. dahla kakak aku pon nak jadik cikgu, panas je dia baca kang. kahkahkah

mase aku lpas pmr plak, aku pon ade la satu borang tu, nak masuk SBP(sekolah berasrama penuh). dia ade bagi pilihan la kan, nak amik aliran sains tulen ke, ataupon sains teknikal. beza sains tulen n sains teknikal ni plak ialah pada bio n lukisan kejuruteraan je. kimia n fizik amik gak. mula2 mcm pening2 la gak nak decide nih, nak amik mana satu kan, mmg dilema abes ah. tapi sbb tgk2 lukisan kejuruteraan tu pon mcm bes je kan, nama pon lukisan je. korang bayangkan la, lukis segitiga, bulatan, segi empat sama je. kacang goreng la kalau nak banding ngn biologi. mmg kompem2 la aku amik lukisan kejuruteraan. lagi pon dulu konon2 mcm nak jadik engineer, nak jadik mcm bapak aku la kan. hahaha. so lpas tu aku pon dapat la masuk ke sekolah menengah sains tun syed syeh shahabuddin. hahaa korang pandai2 la sebut cmna. aku time mula2 dpt tu pon nak tgelak tgk nama cm bangang je, kat hulu banat mana la plak ade skolah nama camnih. k ah ni dah takde kaitan nih, skip ke alasan yang seterusnya

dari segi penampilan. tipikal doktor laki, kot puteh, pakai spek, rambut sikat belah tepi. pergh tanak la akuh jadik mcm tuh. haha. engineer ni plak bila sebut je engineer tbayang imej lelaki tegap, pakai long sleeve metro, bertai, kemas, jam berjenama mahal, tak geek sgt, santai. tapi skang ni, aku ttp end up buat eksperimen pakai white coat n polyester spec. tapi takpe, rambut aku bukan sikat belah tepi. panjang siap ade layer2 gitu. macam anuar zain you, tapi saya bukan gay

aku juga yakin ramai dari rakan2 aku dulu percaya amik engineering ni tak sesusah amik medic, adekah korang masih mpunyai pemikiran yang sama spt dulu? jawab ini sambil pikir sabjek bibun houtei shiki. hehehe

yang ni bukanlah alasan, tapi suatu kisah selepas aku membuat pilihan memilih bidang engineering. aku ber'ym' dgn seorang kawan. dia amik medik. dia nnti nak pilih pengkhususan ape. dia ckp dia probably amik cardiology. so aku tanye la dia apesal cardiology, dia ckp penyakit jantung ni penyakit org kaya. buleh la pow duet org kaya byk2. hehe. aku yang mmg tgh sangat kepelikan time tuh tanye la plak, asal penyakit org kaya? rasenye ramai je org miskin n middle class ade penyakit nih. dia ckp pokcik dia keje kat IJN, ramai kat IJN orang kaya2. so time ako dgr jawapan tuh, aku pon mcm tgelak tak hengat la kan. sbb nye aku igt lagi pakcik aku dulu pnah masuk ward IJN slama lbih kurang 7hari, takde surgery tau, masuk ward je. kne bil hampir RM3000. kalau surgery tatau la plak bape byk plak kne cas. itu mcm orang miskin/ middle-class mmg tarak harapan la nak pegi surgeri n dapatkan servis pakar kat sana, harapkan jela doktor2 hospital kerajaan yang buat keje mcm lahanat tuh. buat keje tak ikhlas sbb terikat dgn kontrak 10tahun. kahkahkah. so agak2 korang ape perasaan bila anda ade kepakaran, ade tenaga pakar, ade teknologi yang buleh menyelamatkan nyawa seseorang, tapi anda tidak buleh lalkukan surgeri/pembedahan tuh sbb orang tuh takleh nak bayar/upah anda berbuat demikian. aku sudah pasti tidak akan membiarkan diri aku berada dalam kedudukan itu.

ok lah, sekian sajalah entry aku kalai ini yang sudah pon berjaya menyinggung dan menyakitkan hati sesetengah pihak termasuklah kawan2 yang amik medik. ape2 nak kutuk, debate, silalah lakukan di komen. kalau kutuk tulis lah nama sebelum meninggalkan komen supaya lebih sng aku nak balas dgn kutukan2 yang lebih offeinsif dan lebih berbentuk peribadi. haha. semoga terhibur. sekian wassalam

7 comments:

harisu sama said...

asal ko isi borang sbp pas spm? hehe..

totti 10 said...

pmr siot typo di situ
maklum lah dah lama sgt punye cerita
hehe

fatin itu saya said...

pastu kan, dokter cam horror, hsship 8am-10pm, pastu lom on call lagi.horror!!

tp tot, kalau tgk GA, ko tak rasa best ke sebab ada bilik rehat di mana mark and callie leh buat aktiviti...kui3x.

buhsanz said...

Aku x amik dokter coz x ckup kuat mental nak bedah org, dgn darah2 kat tgn..Tanggungjwb sgt berat..Time bedah, kne sgt2lah fokus..Coz melibatkan nyawe org..N cume ko sorg jer yg akan wat bedah tuh..Org lain hulur2 scalpel n lap2 peloh jer..Blaja pon membace, menghafal..Bender aku x suke..Pressure wo..Ko nk ingt sume terms name pelik2 sume tuh..Ckuplah pengalaman amik bio dlu time spm..

Skrg eventho amik archi, hampirlah gak ngn engineering kan..aku ingt snglah skit dr dokter..Pon same, sakit mental gak..Ngn x tidonyer, siapkan drawing..Last2 markah cam khinz harm gak..Ahaha..

Aku rase amik engineering ok skit kot..Ko wat kje berkumpulan, rmai2..so tanggungjwb bkn kat ko sorg jer tau, x cam dokter tuh..Engineering pon culture die sempoi skit..X pressure sgt..

mupan said...

bagi aku..elok la lelaki mcm ko ni tak jadi doktor..

sbb malaysia ni perlukan lebih ramai doktor pompuan dan sexy...

doktor lelaki tak wujud pun takpe..

ahha

nana said...

hahahahaa.. *gelak bce komen mupan*.. hahahahahahaa...

saya pong tabley jd doktor.. sbb kalo doktor kat klinik, nak cucuk kat lengan utk amik darah..saya akan pengshan dlu.. heh :P tak bley kine cucuk.. takottttt.. takotttttt... ngaaaaaaaaa....

Anonymous said...

hahaha aku stuju dgn kau...

memamg setelah di pk balik,engineer pon same je susah nye..cume..

kalau aku bace buku bio,aku xpam,aku troskan pembacaan,aku akan tertido...ending yg bes

tp,kalau aku buat homework zairiki la kate..pk punye pk,xpam,otk jd gile.sampai solt pon terpk2..adoi..ending yg patot d elakkan

patot la byk engineer botak huhuh