Saturday, 8 November 2008

Asal usul tema alkali dan asid pekat

ok lah, aku sebenarnye tengah kepenatan dan kesenakan perut ni sbb ade beberapa aktiviti smlm. yang tu nnti2 lah aku citer. tapi demi tidak mengecewakan anda semua, dan menepati janji yang telah aku taburkan semalam, aku kne la jugak ceriter kenapa aku menggunakan nama alkali dan asid pekat sbg tema blog kesayangn aku nih.

so buat korang2 yang masih tatau, stiap ari rabu aku ade lab kimia, yang mana aku byk pakai bahan2 kimia termasuk la asid dan alkali pekat. kalau alkali pekat yang slalu digunakan ialah 6N NaOH, asid plak 6NHCl. 6N itu ialah degree kepekatan bahan tu. ape N tu aku tatau, tapi lab partner aku panggil Newton je. aku pon main sebut jela newton, padahal newton tu kan unit daya. hui jadik klas kimia dan fizik la plak

so mggu lpas ari rabu tu time aku buat lab tuh, aku pakai la glove yang kaler puteh tu, yang doktor slalu pakai tu. aku pakai skali lab kot kaler puteh. aku blom citer lagi kan aku pakai lab kot kaler puteh time lab. haaa. Juita(bukan nama sebenar) ckp laki pakai kot kaler puteh ialah gay, tapi aku rasa laki pakai kot puteh ubermetro. idup metro!! yay!! haha.

so time buat2 lab tu kan byk la asid dan alkali yang pekat2 tu ttumpah2 sket2 tkena tgn aku kan, tapi aku pakai glove. so takde lah masalah sgt memandangkan glove itu ialah bahan lengai kimia. smpai la satu time, aku buat lab tu, aku mcm kepelikan ttg satu masalah, so aku buat2 la mcm aku bpikir, aku garuk2 la dahi, padahal tak gatal pon. pastu mcm tros duduk termangu memikirkan permasalahan tu. skali tiba2 je rasa dahi ni gatal, mula2 sikit je, pastu makin mjadik2 la plak, time tu dah rase lain mcm.

skali baru la aku tringat pasal glove. lalu aku pon teros la cabut glove aku dan basuh2 dahi aku ngn air paip. kahkahkah, lawak gakla kekalutan aku time tuh, lab partner aku plak buleh ckp suh basuh cpat2 kang dahi aku cair. kahkah, seb baik la kan kepala aku tak cair. lpas kejadian tu dahi aku mcm merah2 sket la kan. so tu yag ptg tu balik umah, mlm tu buat blog, dan tros la nak bagikan nama blog aku bsempena alkali dan asid pekat

so skang ni kat dahi aku ade merah sket mcm kesan melecet. tapi sikit jela. kire ok la daripada dahi aku cair kan. sekian la utk hari ini. esok aku tatau la nak pos ke tanak. mcm tanak je. tgk la mcm mana. jumpa lagi ye rakan2

9 comments:

fatin itu saya said...

nasib ko garu dahi kan.kalau ko garu tempat lain...

ui ui.

Anonymous said...

a'ah.. kalo tergaru kat mata ke. hoh. hohohohoh...

:p

-nana-

totti 10 said...

hehe.
tu blom lagi kalau aku tergaru hari awek seblah aku tuh
kalau tak dah cair hati dia
bahaya tu.
itu satu laig kehebatan alkali dan asid pekat, jangan dipandang rendah

m3lange said...

hang tak tgk lagi baju orang berlubang kena acid... sorang lagi siap melecur tangan..

kehidupan bebudak kagaku... :D

totti 10 said...

ish tanak la ako smpai
melecur2 tangan nih
kang ako nak raba pompuan pakai ape
tkkn kaki kot
hehehe

m3lange said...

hah...asalkan takde masalah ngan alkali la.... masuk mata---> buta..

Anonymous said...

N tu kl dlm nihongo sebut `kitei`
6N tu xdela pekat sgt pon..
takat 3mol/l jek
ngahahaha

totti 10 said...

yah aku tau ianye adalah kitei
dan 6N tidak semestinya 3mol/liter
ia adalah satu gauge yang bebas
kalau kite anggap 1M HCL ialah 1N
maka 1M H2SO4 ialah 2N

fatin itu saya said...

gyler la.kelas kimia.aku resign lah dari kimia long time ago.