Wednesday, 17 December 2008

Jangan bermain bola ketika hypothermia

jangan bermain bola ketika hypothermia.itu lah yang aku dpt simpulkan daripada peristiwa beberapa minggu yang lepas. ini semua nya berlaku di satu hari sabtu, ke ahad ntah. aku tak berapa igt. aku bangun lambat pada hari tuh. dlm tgh hari gurai. pastu aku tros p buat sisha, smbil tgk muvie ape ntah aku lupe. saw5 rasenye. aku isap sisha perisa dabel epal mint time tuh. layan......

smbil2 tgk muvi tu dapatla invitation utk bermain bola. maka lepas isap sisha dan tgk muvi tu tros la bersiap2 nak p main bola nih. excited nih, nak main bola nih. on the way nak p main bola tu lagi dah pelik smcm dah kesejukan nye sbb dah smpai keras2 telinga dah nih. rasa mcm nak meletup telinga. sape penah rase tu dia tau la mcm mana punye sejuk tuh. sib baik la aku dah siap pakai glove dah. kalau takde glove mmg lagi la tak tahan kot. suhu pada hari tu rasenye sekita 2 darjah selsius

setiba nye aku di padang. bdak2 lain sume dah tgh main. aku tros masuk dan tros blari2 dan beraksi dgn macho nye sambil memakai glove aku. dahla sejuk2 bnapas kluar asap. mmg mcm epl la time tuh. skali slepas beberapa kali aku berlari2 dan memecut, walaupon tidak laju. aku sudah mula merasa kepenatan, tcungap2 dan yang paling penting ialah pening kepala. tidak lupa gak nak mention asap sisha dlm perut aku tuh dah memusing2 memulas dlm perut. mula2 aku duk dulu lepak2, rehat2 jab.

skali dia punye sakit kepala tu smakin mjadi2 dan smakin menyakitkan la plak. pnafasan mjadik smakin laju dan pendek. so aku pon bertindak utk keluar padang, left the pitch dan dikategorikan sebagai injured. so aku pon kayuh2 la beskal pulang ke rumah. balik umah, masuk bilik, pasang heater, baring2 sket. penat ilang, aku pon kembali ke alam tidor. lpas bangun tido aku pon consult la beberapa org doktor peribadi aku melalui ym dan kami tlah dapat menyimpulkan ianya adalah simptom2 hypothermia. nak tau ape simptom2 hypothermia p gugel carik sdiri. mls la aku nak tulis sini sume.

bes la aku musim2 sejuk nih. kalau aku main2 bola, aku pancit je. aku buleh la salahkan hypothermia. bukan sbb aku dah tua ataupon kelemahan fizikal. tapi sbb hypothermia. dan aku juga dpt satu kesimpulan kepada satu logik yang baru iaitu sebenar nye winter adalah rahmat kepada maknusia supaya maknusia buleh tido dan berehat lama2. tu pasal la winter ni mlm dia pjg. supaya leh tido lama2. bes tu tido time winter. kne plak winter+hujan. duk dlm futon mmg rasa tanak bangun beb. hahahhahahaha.

7 comments:

Li said...

haha.. nk ngumpul lemak nampaknye.. duk bhgn bwh pun sejuk ke? blom meredah salji pegi skolah lg. nk snobod lg tak yah ckplah.. eheh

totti 10 said...

owh i thank god everyday for being in tokushima instead of northern part of the country. hehehehe

incik neng said...

macam busut...hahaha

rifa87 said...

ak bru tau pktaan hypothermia ..tp rasa blum smpai lagik tahap hypothermia lgik ko nye jyoutai nih ..hehe.kot la.

totti 10 said...

tula rifa ko tatau hypothermia tu dibahagikan kepada 3stage. ko kalau takat ilmu bio smpai form 5 jangan mandai2 nak buat inferens.

fatin itu saya said...

alasan untuk tedo.ceh.

GUddy comel said...

aku dpt bygkan muke ko pening kepala tu. ahhaa...teringat penangan barbican yg konon bleh buat ko pening pastu muke tak cukup tido ko tu..hahah